Doua muzee, reabilitate din fonduri europene

Doua muzee, reabilitate din fonduri europene

Doua muzee care urmează să fie reabilitate în perioada următoare cu peste 10 milioane lei au primit finantare. Proiectele au fost depuse în cadrul Programului Operational Regional (POR) la ADR Nord Est- Axa prioritara 5.

Lucrările de reabilitare vor fi executate asupra muzeului ”Vasile Pogor” și asupra muzeului ”Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”.

Valoarea proiectului privind restaurarea Muzeului ”Vasile Pogor” este de 6.525.336 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 6.393.779 0 lei. Consiliul Județean Iași va contribui în cadrul proiectului cu suma de 131.556 lei .

Clădirea Muzeului ”Vasile Pogor” prezintă zone afectate de infiltrațiile de apă atât din subsol cât și din tavan. Sunt necesare intervenții la fundația clădirii, la pereți, la acoperiș și jgheaburile de scurgere a apei. Trebuie refăcute complet instalațiile electrice și termice, clădirea nefiind izolată termic. Muzeul “Vasile Pogor este sediul central al muzeelor literare ieșene.

Valoarea proiectului privind restaurarea Muzeului ”Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”  este de 3.670.826 lei , asistența financiară nerembursabilă fiind de 3.597. 060  lei, iar contribuția proprie a C.J. de 72 766 lei.

”Casa Dosoftei” necesită intervenții la pereți, atât la interior cât și la exterior.

Este nevoie și de refacerea completă a instalației termice, clădirea fiind acum  deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesitățile unui spațiu muzeal amplu și care adăpostește valori mari de patrimoniu. De asemenea, se impun dotări și modernizări în ceea ce privește expoziția permanentă.

În cazul ambelor obiective este necesară dotarea cu sisteme de supraveghere și asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile (în funcție de noile cerințe ale ISU), refacerea iluminatului interior și sistem de iluminat exterior.

 


Sursa articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *