Montare gips carton pereti de compartimentare, placare a peretilor de structura
Ai nevoie de următoarele: Plăci din gips-carton RigipsChit de rosturi Super Rigips și bandă de armareProfile metalice Rigiprofil CD și UDAccesorii: bride de reglare, șuruburi autofiletante 212 și 421,
șuruburi pentru lemn, șuruburi cu diblu din plastic,
bandă de etanșare adezivă Termoizolație, eventual barieră de vapori
Le-ai procurat? Perfect! Iată ce ai de făcut:
Nu îți face griji, e simplu. În plus, ai un asistent de nădejde…
Trasezi pe planșeu poziția profilului perimetral UD.
Cu o sfoară de trasare, marchezi pe planșeu conturul profilului perimetral UD.
Înainte de așezare, aplici banda de etanșare Rigips®pe profilele UD.
Fixezi profilele UD cu ajutorul șuruburilor cu diblu din plastic (în cazul planșeului din beton), eventual cu alte mijloace de fixare adecvate, în funcție de tipul podelei.
Distanța dintre dibluri trebuie să fie de maximum 800 mm, iar distanța primului diblu de la colțul încăperii, de maximum 200 mm.
Înainte de fixarea bridelor de reglare pe zidărie, aplici pe ele banda de etanșare adezivă.
În funcție de viitoarea amplasare a profilelor CD, trasezi poziția bridelor de fixare CD.
Distanța dintre profilele CD trebuie să fie de 600 mm, iar distanța maximă verticală dintre bride, de 1.200 mm. Ultima bridă superioară se așază la înălțimea la care depășirea superioară a profilului CD să fie de maximum 250 mm.
Ancorezi bridele reglabile pentru profile CD de zidăria suport cu ajutorul șuruburilor cu diblu din plastic.
După ancorarea bridelor de reglaj CD, montezi treptat profilele verticale CD.
Alege lungimea profilelor CD în așa fel încât, la așezarea profilului CD în profilul inferior UD, între capătul superior al profilului CD și plafon să rămână un spațiu de cca 50 mm. Profilele CD individuale rămân așezate liber în profilul UD (Nu fixa reciproc profilele UD și CD!).
După introducerea în profilul de pardoseală UD, așezi profilele CD în poziție verticală și le îmbini cu bridele de fixare, montate în prealabil cu ajutorul șuruburilor pentru tablă tip 421 (două șuruburi la o bridă).
Așezi izolația din vată minerală de tip rulou sau placă între profilele construcției.
Vata minerală se așază fără a lăsa spații libere, pe toată suprafața construcției.Realizezi placarea construcției cu plăci din gips-carton cu grosimea de 12,5 mm, pe care le așezi vertical.
Utilizează la placare, în măsura în care este posibil, plăci din gips-carton întregi. Folosirea bucăților mai mici de plăci este admisă doar dacă înălțimea lor este de minimum 400 mm și dacă dedesubt și deasupra au plăci întregi. La placare, asigură-te că rosturile transversale (orizontale) ale plăcilor învecinate sunt decalate cu cel puțin 400 mm, astfel încât să nu se formeze rosturi în cruce.
Fixezi plăcile de profilele verticale ale construcției cu ajutorul șuruburilor autofiletante tip 212 cu lungimea 25 mm, la 250 mm.
În cazul podelei, este recomandat să lași un rost cu lățimea de cca 10 mm, pe care ulterior îl umpli cu chit de rosturi.
După terminarea placării, chituiești capetele șuruburilor și rosturile dintre plăcile din gips-carton.
Savurezi o limonadă rece și admiri o treabă bine făcută. De specialisti
Observații:
- Recomandăm aplicarea prin îmbinare a barierei de vapori pe peretele exterior pentru care executăm protecția termică din interior.
- Bariera de vapori se fixează de construcția peretelui cu ajutorul benzilor dublu adezive.
- Necesitatea așezării barierei de vapori depinde de condițiile concrete ale fiecărei aplicări și poate fi evaluată doar pe baza calculului hidrotermic.
Și gata! Ai învățat cum să montezi panourile din gips-carton pe structură metalică în 11 pași