Pentru încălcarea regulilor concurenței pot primi pedepse atât compania, cât și angajații. Ca să nu încălcați regulile de concurentă, Consiliul Concurenței a elaborat un ghid privind conformarea (atasat mai jos).
Până la 10% din cifra de afaceri poate fi amenda impusă de Consiliul Concurenței, dacă la finalul unei proceduri de investigaţie se consideră că întreprinderea a încălcat normele de concurenţă.
Amenda contravenţională este calculată la cifra de afaceri totală înregistrată de întreprindere în anul financiar anterior deciziei Consiliului Concurenţei.
Pe lângă amenzile la care se expune compania care a încălcat normele de concurenţă, Consiliul Concurenţei poate dispune, în sarcina întreprinderilor, măsuri corective comportamentale şi/sau structurale, care să reducă sau să înlăture efectul produs asupra pieţei prin încălcarea legii şi care să restaureze mediul concurenţial normal.
Măsurile comportamentale includ obligaţii privind furnizarea, cum ar fi accesul nediscriminatoriu la infrastructură şi tehnologii, licenţierea drepturilor de proprietate intelectuală, încetarea contractelor de distribuţie exclusivă sau alte obligaţii pentru întreprinderi de a se comporta într-un anumit fel pe piaţă.
Măsurile structurale includ toate măsurile necesare pentru a obliga o întreprindere să-şi divizeze afacerea, bunurile sau drepturile de proprietate intelectuală deţinute, cum sunt, printre altele, externalizarea activităţilor, divizarea întreprinderilor, transferul drepturilor de proprietate intelectuală şi a altor drepturi deţinute de întreprindere.
Un angajat poate răspunde disciplinar (reducerea salariului, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă) dacă prin comportamentul lui a angajat răspunderea contravenţională a întreprinderii, indiferent de poziţia ocupată de acesta în cadrul companiei, în situaţia în care încalcă normele de concurenţă cu bună ştiinţă sau din greşeală.
O menţiune specială poate fi facută în ceea ce priveşte programele de clemenţă. Dacă întreprinderea a decis să colaboreze cu autoritatea într-un astfel de cadru procedural, contribuţia angajatului fie pentru dovedirea elementelor de fapt consumate, fie pentru strângerea de noi probe, poate fi necesară. Aşadar, în general, este de preferat, pentru bunul mers al investigaţiei, ca orice măsură care poate duce la demotivarea angajatului să fie amânată până la finalizarea investigaţiei autorităţii.
Conform Legii concurenţei, fapta oricărei persoane care exercită funcţii de conducere în cadrul unei întreprinderi, de a concepe sau organiza, cu intenţie, anumite practici interzise de reglementările din domeniul concurenţei constituie infracţiuni.
În ceea ce priveşte înţelegerile de natură să afecteze preţul în cadrul achiziţiilor publice, acestea sunt sancţionate de Codul Penal (deturnare a licitaţiilor publice).
Legislaţia românească şi europeană a concurenţei prevede, pe lângă sancţiunile la care se expun participanţii la practici anticoncurenţiale (respectiv întreprinderile sau angajaţii acestora), nulitatea de drept atât a înţelegerilor anticoncurenţiale şi a deciziilor, cât şi a contractelor şi clauzelor contractuale rezultate din implementarea practicilor anticoncurenţiale.
Independent de obligaţia plăţii unei amenzi contravenţionale în cazul săvârşirii unei încălcări a normelor dreptului concurenţei, există, pentru întreprindere, obligativitatea reparării prejudiciului cauzat prin respectiva încălcare.
Acțiunile în despăgubire reprezintă unul dintre elementele prin care se asigură, la nivel privat, respectarea normelor în domeniul concurenței, acestea fiind completate de căi alternative, cum ar fi soluționarea consensuală a litigiilor.
Eşecul unei întreprinderi de a se conforma cu legislaţia concurenţei se traduce în sancţiuni şi amenzi severe, la care se adaugă publicitatea negativă şi concentrarea atenţiei opiniei publice asupra acţiunilor întreprinderii. Punând în balanţă costurile pe care le suportă o companie confruntată cu o publicitate negativă în mass-media, pe de o parte şi, pe de altă parte, costurile pe care le presupune adoptarea unor măsuri de îmbunătăţire a programului de conformare şi limitare a riscului de încălcare a legii concurenţei, întreprinderea va realiza că a doua categorie de costuri este mai redusă.
Citiți și:
In ce ritm se dezvolta un ansamblu ce va avea aproape 1000 de case
Viitor ansamblu comercial, pe aproape 4 hectare in Bucuresti
Cine lupta pentru un contract de asfaltare de peste 4 mil euro