Montaj parchet

Materiale necesare: Parchet laminat click-clack, Sapa autonivelanta (daca este cazul), O foarfeca, Folie de protectie, Banda adeziva, Adeziv de parchet, Foarfeca speciala pentru plinta sau ferastrau vertical (scula numita popular, soricel), Un creion.
Pasi necesari


Pasul 1: Pregatirea podelei existente
Parchetul laminat poate fi pus pe orice suprafata plana, neteda atat timp cat aceasta este uscata, fixa si dreapta. Daca aveti o podea proapsat executata – sapa – aveti grija ca aceasta sa fie perfect uscata. Daca aveti o sapa veche, turnati sapa autonivelanta care trebuie lasata sa se usuce cel putin 24 de ore.
Puteti pune parchetul laminat peste podeaua veche de lemn atat timp cat aceasta este uscata, dreapta.

Pasul 2: Aplicarea foliei de protectie 
Se intinde folia pe toata suprata ce urmeaza a fi imbracata in parchet laminat si se taie la margini folosind un cutit sau foarfece. Se fixeaza cu banda adeziva.

Pasul 3: Pregatirea parchetului 
Parchetul laminat de acest tip presupune placi care au cleme mai lungi sau mai subtiri pe margini si la capete, care se imbina. Este foarte usor sa desfaceti podeaua daca se doreste a fi mutata. Pentru aclimatizare, inainte de a fi montate, placile se scot din ambalaj si se aseaza orizontal in camera unde urmeaza a fi montate, timp de 48 de ore.

Pasul 4: Montajul 
Parchetul laminat se dilata/contracta in mod natural, asadar trebuie sa lasati un spatiu de 10mm intre placile de la margine si perete, folosind distantiere intre placi si perete.
Asezati placile incepand cu lungimea opusa sursei de lumina, inaintand spre sursa de lumina din camera. Puneti prima placa in coltul stang peste folie, capatul placii sa fie cu clema scurta inspre perete. Puneti distantierele la anumite intervale intre placa si perete dupa instructiunile fabricantului (de pe produs). Verificati ca placa sa faca unghi drept cu peretele.
Puneti urmatoarea placa cu clema scurta in clema lunga a primei placi, la un unghi de 30 de grade. Impingeti placa in jos pana cade in pozitia ei (click). Puneti mai multe placi respectand aceste reguli pana ajungeti la finalul randului unde cel mai probabil va trebui sa scurtati placa pentru a incapea.
Pentru a masura ultima placa rotiti-o la 180 de grade si puneti-o langa cea dinaintea ei. Desenati o linie de-a lungul ultimei placi de la capatul celei de dinainte. Taiati si pozitionati-o pentru a completa primul rand.
Pentru a incepe urmatorul rand inclinati placa inspre placa din randul precedent astfel incat marginile sa fie in pozitie de prindere. Apasati pentru ca placile sa se inchida pe latura lunga.
Puneti marginea scurta in unghi inclinat fata de cea de dinainte avand grija ca placa sa fie cu marginea potrivita pentru inchidere atat la marginea scurta cat si la marginea care trebuie sa se prinda de randul precedent. Inclinati placile la 30 de grade si impingeti in randul precedent. Cand placile sunt unite impingeti-le in jos.
Pentru ultimul rand se pune placa peste cea din randul precedent. Se plaseaza o a treia placa peste cea din ultimul rand cu clema care sa atinga peretele si se foloseste marginea acesteia pentru a trasa linia unde trebuie taiata placa de dedesubt. Se taie placa la dimensiunea corespunzatoare si se pune pe pozitie scotand distantierele.

Pasul 5: Fixarea plintei 
Odata ce podeaua a fost montata se pot indeparta distantierele si acoperi gaurile din jurul marginilor cu plinta, asortata culorii parchetului. Plinta se fixeaza de perete nu de podea cu ajutorul unui adeziv special sau cu bormasina.
Masurati distantele si taiati la dimensiunea plintei. Pentru un aspect deosebit folositi foarfecele speciale pentru plinta, care taie drept sau in unghi pentru colturile camerei. Puteti folosi de asemenea ferastraul vertical (denumit popular, soricelul).
Aplicati adeziv pe spatele plintei, pe mijlocul acesteia, nu la baza, ca sa fiti sigur ca plinta se va lipi de perete si nu de parchet.
Presati plinta si daca este nevoie puneti greutati pe pozitie ca sa fiti sigur ca se va fixa corespunzator pana la uscarea adezivului.

Mai multe informaţii poţi găsi pe

profesionalconstructionconcept

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *