Si nu numai aici: un astfel de capac este lent in miscari, dar rapid cand se cere demontat, ceea ce il face necesar in orice casa.
De ce este important sistemul de inchidere lenta? Lasat in jos, oricat de brusc, capacul nu mai poate fi trantit pe vas, ci se asaza singur, intr-o miscare lenta si silentioasa.
Asta inseamna ca cei mici nu isi vor prinde degetele, incercand sa aseze capacul la locul lui, iar barbatii ar putea incepe sa-l foloseasca asa cum isi doresc doamnele.
Mecanismul de functionare al capacelor WC cu inchidere lenta (soft close) are la baza un amortizor, dar mai cuprinde si altceva: doua butoane pozitionate lateral, care, dupa o singura apasare, permit demontarea imediata a capacului, care poate fi curatat astfel in intregime.
Avantaje si dezavantaje in utilizarea caloriferului electric
Utilizarea caloriferului electric in sezonul rece este una dintre cele mai raspandite modalitati de incalzire a unei suprafete. Este, in acelasi timp, si o metoda utila de incalzire a unor imobile folosite ca spatiu de lucru, sau constructii adiacente – ateliere, garaje etc.
Caloriferul electric are, desigur, o serie de avantaje si dezavantaje, iar pentru a face cea mai buna alegere este important sa la punem in balanta pe ambele.
Care sunt avantajele utilizarii unui calorifer electric
Avantajele cele mai notabile ale caloriferelor electrice sunt:
- Mobilitatea – pot fi transportate cu usurinta oriunde si puse in functiune cu usurinta in orice conditii
- Sunt usor de utilizat – odata conectate la o priza, nu mai trebuie decat sa apesi un buton si el se va incalzi
- Ajung in scurt timp la o temperatura ridicata si incalzesc repede suprafetele
- Sunt sisteme de incalzire sigure, care nu prezinta riscuri de incendiu
Cat costa utilizarea unui calorifer electric?
Preturile caloriferelor electrice sunt scazute, insa totul depinde de functiile cu care sunt dotate. Dupa cum vezi printre aceste modele, poti achizitiona un calorifer electric cu mai putin de 200 de lei.
In ceea ce priveste consumul de energie, acesta depinde foarte mult de suprafata pe care o incalzesti cu ajutorul caloriferului electric, dar si de puterea lui. La caloriferele electrice nu exista clase energetice, ca la masini de spalat sau frigidere, puterea si consumul sunt egale, astfel incat, daca ai optat pentru un calorifer electric de 2.500 W, inseamna ca intr-o ora el va consuma 2,5 KW. Inmulteste acest consum la costul KW si vei afla care va fi costul utilizarii lui. Atentie, insa, chiar daca sta in priza 12 ore, caloriferul nu va consuma 2,5 KW la fiecare ora, datorita termostatului care il va opri in anumite intervale.
Calorifer electric versus aeroterma
Spre deosebire de aeroterma, caloriferul electric se mentine cald mai mult timp. Chiar si dupa ce este scos din priza, el mai ramane cald o vreme si mai poate asigura incalzirea.
Calorifer electric versus centrala termica
Centrala termica este o solutie pe termen lung, mai ales din punct de vedere al costurilor lunare. Totusi, o centrala termica are un pret ridicat, iar instalarea ei este laborioasa si costa mult.
Calorifer electric versus soba de teracota
Clasica soba de teracota are un farmec aparte, insa constructia ei dureaza si este costisitoare. Totodata, daca se opteaza pentru o soba cu lemne, atunci va trebui sa iei in cosiderare si eforturile si costurile pentru a aduce lemnele acasa, pentru a le taia etc.
Calorifer electric versus aer conditionat
La fel ca si aeroterma, aerul conditionat asigura caldura doar in momentul in care este pornit. Totodata, un aparat de aer conditionat este mai scump si are si o instalare mai greoaie. Desigur, insa, un aparat de aer conditionat este util atat iarna, cat si vara.
Calorifer electric versus radiator electric
Radiatorul electrice (cele mai populare sunt radiatoarele cu quartz) au un pret comparabil cu cel al caloriferelor electrice, insa odata intrerupta alimentarea cu energie electrica, ele se racesc foarte repde.
Calorifer electric versus panouri radiante
Panourile radiante sunt variante mai noi de incalzire a locuintei. Au un pret mai ridicat decat al caloriferelor electrice, iar consumul este aproximativ acelasi.
Dezavantaje si riscuri in utilizarea unui calorifer electric
Caloriferele electrice au si o serie de dezavantaje. Cel subliniat de majoritatea utilizatorilor este un cost ridicat al facturii la energia electrica. Acest aspect este unul care depinde foarte mult de putere, de cat timp tinem caloriferul in priza, de cat de bine este izolata locuinta. Dincolo de acest dezavantaj, trebuie luate in considerare si urmatoarele aspecte:
Functionarea nesupravegheata
Nu este recomandat ca un calorifer electric sa fie lasat nesupravegheat. El solicita mult instalatiile electrice si se pot produce accidente, astfel incat nu trebuie sa-l uitam in functiune cand suntem plecati de acasa.
Solicitarea instalatiei electrice
Unele locuinte si blocuri au instalatii vechi, ce nu fac fata unei solicitari atat de mari de curent electric si ar putea ceda.
Riscul de a fi atins de copii cand este foarte fierbinte
Caloriferul electric atinge temperaturi foarte mari si exista riscul ca cei mici sa il atinga si sa se raneasca.
Riscul de rasturnare
Rastunarea unui calorifer electric poate degenera intr-un accident cu urmari foarte grave, tocmai de aceea este recomandat sa optezi pentru unul care sa aiba un sistem antirasturnare.
Riscul de spargere (uleiul fierbinte)
Este un risc scazut, insa, daca se produce spargerea, uleiul fierbinte se va scurge in afara si poate rani persoanele din incapere.
Riscul de incendiu si electrocutare
Ca orice dispozitiv electric de incalzire, prezinta un risc de incendiu si electrocutare, pentru ca exista posibilitatea sa se produca un scurt circuit. Prizele trebuie bine impamantate, prelungitoarele folosite nu trebuie sa aiba fire la vedere, iar cablurile trebuie bine izolate.
Caloriferul electric este, in mod cert, o solutie utila pentru incalzirea locuintei, insa trebuie analizate cu mare atentie toate optiunile, precum si nevoile, desigur.