Tot ce trebuie sa stii despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje si cum le alegi

Caloriferele electrice sunt de un real ajutor in timpul iernii, iar in acest ghid complet vei gasi tot ce trebuie sa iei in considerare cand alegi unul.

  • Tipuri de calorifere electrice
  • Ce criterii trebuie sa urmaresti cand cumperi un calorifer electric
  • Avantaje si dezavantaje in utilizarea caloriferului electric

 

Tipuri de calorifere electrice

Caloriferul electric reprezinta o alternativa la indemana pentru cei care locuiesc in zone unde incalzirea centralizata nu functioneaza la parametri optimi sau in zone unde nu exista alta modalitate de incalzire – cabane la munte, locuinte rurale etc. Totodata, caloriferul electric este util intr-o locuinta ca solutie de rezerva, pentru cazurile in care centrala termica individuala sau colectiva sufera o defectiune.

Desi principiul de functionare este acelasi in cazul tuturor caloriferelor electrice si se bazeaza pe un ulei in care este scufundata o rezistenta, in functie de alte dotari, caloriferele electrice ar putea fi impartite in patru tipuri.

Caloriferul electric clasic, cu ulei

Este tipul de calorifer electric cel mai frecvent intalnit in tara noastra. Elementii acestui calorifer sunt umpluti cu ulei, iar in interior exista o rezistenta care se incalzeste cand trece curentul electric prin ea. Aceasta incalzeste uleiul, caldura fiind transferata apoi elementilor. Este modelul de baza al caloriferelor electrice si, de altfel, toate caloriferele electrice functioneaza pe baza de ulei, insa celelalte tipuri au si functii adiacente.

Calorifer electric cu bloc ceramic

Spre deosebire de modelul clasic, acest tip de calorifer este dotat cu un bloc ceramic ce retine caldura pentru o perioada mai lunga de timp.

Calorifer electric cu ventilator

Aceste calorifere sunt dotate cu un ventilator ce are rolul de a disipa caldura in incapere. Practic, elementii se incalzesc, iar ventilatorul este responsabil pentru emiterea caldurii.

Calorifer electric cu umidificator

Unele calorifere electrice au si functie de umidificare, de mare ajutor in sezonul rece, cand in locuinte aerul devine uscat tocmai de la sistemele de incalzire.

Ce criterii trebuie sa urmaresti cand cumperi un calorifer electric

Caloriferele electrice pot avea functii care maresc siguranta la utilizare sau care il fac mai simplu de folosit. Pentru a avea o viziune clara asupra tuturor optiunilor cu privire la aceste aparate de incalzire, trebuie sa iei in considerare urmatoarele criterii:

Puterea unui calorifer electric

Puterea unui calorifer se refera la capacitatea de incalzire a unei suprafate. Este vorba despre o ecuatie ce te va ajuta sa descoperi care este caloriferul cel mai potrivit pentru camera pe care iti doresti sa o incalzesti cu ajutorul lui. Acest aspect te va ajuta sa urmaresti daca un calorifer este suficient de puternic pentru a se plia pe nevoile tale.

Iata cum se calculeaza puterea unui calorifer:

  1. Se calculeaza, pentru inceput, volumul camerei – V = L x l x h
  2. Se multiplica rezultatul cu 50 (valoarea coeficientului caloric)
  3. Se multiplica acest rezultat cu 1.163 pentru a transforma kilocaloriile in wati

 

Rezultatul obtinut la pasul al treilea este cel dupa care trebuie sa te ghidezi cand alegi caloriferul electric pentru fiecare camera.

Numarul de elementi ai unui calorifer electric

Cu cat numarul de elementi ai unui calorifer este mai mare, cu atat acesta este mai puternic. Este recomandat sa optezi pentru un calorifer cu cel putin 9 elementi.

Mobilitatea unui calorifer electric – de ce este utila?

Un alt criteriu important este mobilitatea caloriferului, pentru ca te va ajuta sa-l muti oriunde vei avea nevoie de el. Majoritatea caloriferelor electrice sunt proiectate pentru a fi mobile si au rotile, care fac mutarea lui mai usoara, mai ales ca aceste aparate au si o greutate ridicata si ar fi greu de transportat.

Termostatul, un element important de economisire

Termostatul la un calorifer electric are aceeasi importanta si utilitate ca si termostatul unei centrale termice. Este un element care va contribui la scaderea consumului de energie, dar si la un confort termic ridicat. Termostatul iti permite sa setezi o temperatura dupa care caloriferul sa porneasca sau sa se opreasca. Atunci cand ajunge la temperatura setata se opreste, iar cand temperatura scade, el porneste automat.

Sistemul antiinclinare (oprire automata la caderea lui)

Acest sistem este unul de siguranta, care va ajuta la evitarea accidentelor. Este un sistem pe care merita sa-l ai in vedere, pentru a-ti proteja locuinta si nu numai.

Protectia la supraincalzire

Ca si sistemul antiinclinare, si protectia la supraincalzire este o masura de siguranta ce reduce riscul producerii unui incendiu. Este extrem de important si, de altfel, majoritatea caloriferelor electrice de pe piata au aceasta functie.

Treptele de putere ale unui calorifer electric

Este recomandat sa optezi pentru un calorifer care sa iti permita sa setezi orice treapta de putere iti doresti. Aceasta optiune iti permite sa pornesti caloriferul la o treapta inferioara cand temperatura de afara nu este foarte scazuta si sa-i cresti puterea in functie de nevoie. Totodata, este si un element care te ajuta la controlul energiei consumate.

Avantaje si dezavantaje in utilizarea caloriferului electric

Utilizarea caloriferului electric in sezonul rece este una dintre cele mai raspandite modalitati de incalzire a unei suprafete. Este, in acelasi timp, si o metoda utila de incalzire a unor imobile folosite ca spatiu de lucru, sau constructii adiacente – ateliere, garaje etc.

Caloriferul electric are, desigur, o serie de avantaje si dezavantaje, iar pentru a face cea mai buna alegere este important sa la punem in balanta pe ambele.

Care sunt avantajele utilizarii unui calorifer electric

Avantajele cele mai notabile ale caloriferelor electrice sunt:

  • Mobilitatea – pot fi transportate cu usurinta oriunde si puse in functiune cu usurinta in orice conditii
  • Sunt usor de utilizat – odata conectate la o priza, nu mai trebuie decat sa apesi un buton si el se va incalzi
  • Ajung in scurt timp la o temperatura ridicata si incalzesc repede suprafetele
  • Sunt sisteme de incalzire sigure, care nu prezinta riscuri de incendiu

Cat costa utilizarea unui calorifer electric?

Preturile caloriferelor electrice sunt scazute, insa totul depinde de functiile cu care sunt dotate. Dupa cum vezi printre aceste modele, poti achizitiona un calorifer electric cu mai putin de 200 de lei.

In ceea ce priveste consumul de energie, acesta depinde foarte mult de suprafata pe care o incalzesti cu ajutorul caloriferului electric, dar si de puterea lui. La caloriferele electrice nu exista clase energetice, ca la masini de spalat sau frigidere, puterea si consumul sunt egale, astfel incat, daca ai optat pentru un calorifer electric de 2.500 W, inseamna ca intr-o ora el va consuma 2,5 KW. Inmulteste acest consum la costul KW si vei afla care va fi costul utilizarii lui. Atentie, insa, chiar daca sta in priza 12 ore, caloriferul nu va consuma 2,5 KW la fiecare ora, datorita termostatului care il va opri in anumite intervale.

Calorifer electric versus aeroterma

Spre deosebire de aeroterma, caloriferul electric se mentine cald mai mult timp. Chiar si dupa ce este scos din priza, el mai ramane cald o vreme si mai poate asigura incalzirea.

Calorifer electric versus centrala termica

Centrala termica este o solutie pe termen lung, mai ales din punct de vedere al costurilor lunare. Totusi, o centrala termica are un pret ridicat, iar instalarea ei este laborioasa si costa mult.

Calorifer electric versus soba de teracota

Clasica soba de teracota are un farmec aparte, insa constructia ei dureaza si este costisitoare. Totodata, daca se opteaza pentru o soba cu lemne, atunci va trebui sa iei in cosiderare si eforturile si costurile pentru a aduce lemnele acasa, pentru a le taia etc.

Calorifer electric versus aer conditionat

La fel ca si aeroterma, aerul conditionat asigura caldura doar in momentul in care este pornit. Totodata, un aparat de aer conditionat este mai scump si are si o instalare mai greoaie. Desigur, insa, un aparat de aer conditionat este util atat iarna, cat si vara.

Calorifer electric versus radiator electric

Radiatorul electrice (cele mai populare sunt radiatoarele cu quartz) au un pret comparabil cu cel al caloriferelor electrice, insa odata intrerupta alimentarea cu energie electrica, ele se racesc foarte repde.

Calorifer electric versus panouri radiante

Panourile radiante sunt variante mai noi de incalzire a locuintei. Au un pret mai ridicat decat al caloriferelor electrice, iar consumul este aproximativ acelasi.

Dezavantaje si riscuri in utilizarea unui calorifer electric

Caloriferele electrice au si o serie de dezavantaje. Cel subliniat de majoritatea utilizatorilor este un cost ridicat al facturii la energia electrica. Acest aspect este unul care depinde foarte mult de putere, de cat timp tinem caloriferul in priza, de cat de bine este izolata locuinta. Dincolo de acest dezavantaj, trebuie luate in considerare si urmatoarele aspecte:

Functionarea nesupravegheata

Nu este recomandat ca un calorifer electric sa fie lasat nesupravegheat. El solicita mult instalatiile electrice si se pot produce accidente, astfel incat nu trebuie sa-l uitam in functiune cand suntem plecati de acasa.

Solicitarea instalatiei electrice

Unele locuinte si blocuri au instalatii vechi, ce nu fac fata unei solicitari atat de mari de curent electric si ar putea ceda.

Riscul de a fi atins de copii cand este foarte fierbinte

Caloriferul electric atinge temperaturi foarte mari si exista riscul ca cei mici sa il atinga si sa se raneasca.

Riscul de rasturnare

Rastunarea unui calorifer electric poate degenera intr-un accident cu urmari foarte grave, tocmai de aceea este recomandat sa optezi pentru unul care sa aiba un sistem antirasturnare.

Riscul de spargere (uleiul fierbinte)

Este un risc scazut, insa, daca se produce spargerea, uleiul fierbinte se va scurge in afara si poate rani persoanele din incapere.

Riscul de incendiu si electrocutare

Ca orice dispozitiv electric de incalzire, prezinta un risc de incendiu si electrocutare, pentru ca exista posibilitatea sa se produca un scurt circuit. Prizele trebuie bine impamantate, prelungitoarele folosite nu trebuie sa aiba fire la vedere, iar cablurile trebuie bine izolate.

Caloriferul electric este, in mod cert, o solutie utila pentru incalzirea locuintei, insa trebuie analizate cu mare atentie toate optiunile, precum si nevoile, desigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *