Izolarea Peretilor Interiori. Principalele materiale si tehnici La Casa Dorita

Izolarea peretilor interiori are drept scop reducerea facturilor pentru incalzire si sporirea confortului termic al locuintei. Chiar daca in general se recomanda izolarea exterioara, in unele situatii cea interioara este singura solutie.

Izolarea interioara care o dubleaza pe cea exterioara nu este recomandata, deoarece in acest fel peretii nu mai “respira” si creste nivelul de umiditate din casa favorizand aparitia igrasiei si mucegaiului. Pentru a compensa, ar trebui sa aerisiti locuinta mai des.

Pe de alta parte, izolarea peretilor interiori se impune in anumite situatii. Astfel, daca blocul in care aveti apartamentul nu este si nu va fi izolat la exterior, nici nu puteti obtine autorizatie pentru a face izolatia exterioara numai la apartamentul propriu. Daca locuiti intr-o casa de patrimoniu, nu ii veti putea modifica aspectul exterior. O anumita camera din casa sau din apartament pe care nu o folositi tot timpul este bine sa fie izolata.

Va prezentam principalale materiale si tehnici pentru izolarea peretilor interiori.

Polistiren expandat

Acest material este cel mai folosit pentru izolatiile exterioare, datorita pretului sau mic. In interior, nu dorim sa luam foarte mult din spatiul camerelor, asa ca folosim polistiren mai subtire.

O etapa esentiala in placarea cu polistiren este curatarea peretilor de vopseaua veche si de glet. Cu alte cuvinte, trebuie sa ajungem la zid. Inainte de a incepe placarea propriu-zisa, este bine sa dam cu amorsa pe pereti.

Preparam adezivul si il intindem pe una din fetele placii de polistiren cu drisca zimtata. Acest lucru va permite o distribuire egala a adezivului pe toata suprafata placii. Placile sunt apoi lipite pe pereti si acoperite la randul lor cu plasa din fibra de sticla.

Izolarea peretilor interiori. Polistiren extrudat

Acesta este mai dens si mai compact, special creat pentru o izolatie interioara.

De asemnea, se incepe prin curatarea peretelui si aplicarea amorsei. Apoi placile se lipesc cu un adeziv special pentru polistiren extrudat si se lasa sa se usuce. Dupa aceea se prind placile cu dibluri in pereti si se aplica un strat de tinci sau adeziv. Dupa ce se usuca si acesta, se aplica glet in doua straturi, apoi amorsa pentru aderenta si astuparea porilor. Se lasa iar sa se usuce si la final se aplica vopseaua lavabila.
Exista diferiti specialisti care spun ca izolarea peretilor interiori nu trebuie realizata cu polistiren, care ar favoriza aparitia igrasiei, si ca este de preferat vata minerala, o solutie mai scumpa, dar mai eficienta.

Izolarea peretilor interiori. Vata minerala si gips-carton

Procedura de izolare interioara in aceasta situatie presupune un cadru pe care se prind placile de gips-carton si in care se pune vata minerala.
Dupa montarea gips-cartonului pe acest cadru, urmatorul pas consta in aplicarea unei bande din plasa adezive la capetele placilor. Apoi se acopera cu gletul special. Inainte de a alege aceasta varianta de izolare a casei, tineti cont ca veti pierde din spatiul locuibil, aproximativ 7 cm de la fiecare perete.

Izolarea peretilor interiori. Panourile compozit

Panourile compozit sunt unele dintre cele mai inovatoare solutii aparute pe piata destinate izolatiei peretilor interiori. Realizate dintr-o placa de polistiren lipita de una de gips-carton, panourile compozit diminueaza la jumatate timpul acordat izolatiei si finisarii peretilor interiori. Mai mult, conform unui studiu, s-a constat faptul ca umiditatea este absenta intre straturile panourilor. Adezivul de polistiren se aplica sub forma unui cordon, pe marginile panoului, iar acesta poate fi lipit pe orice suport – beton armat, lemn, BCA, caramida etc. Pentru o mai buna aderenta a adezivului, pe perete se aplica in prealabil o amorsa. Panourile compozit trebuie asezate cu precizie una langa cealalta, eliminand rosturile. De asemenea, trebuie inlaturat excesul de adeziv. La final, partea de finisare a panourilor compozit necesita acoperirea rosturilor de suprafata cu banda de armare si pasta pentru placile de gips-carton.

Izolarea peretilor interiori cu pasta

Materialul izolator sub forma de pasta prezinta avantajul de a nu lua din spatiul locuintei. Se aplica in doua straturi, primul sub forma de gletuire in strat de 1 mm. Cel de-al doilea strat va fi aplicat cu ajutorul unui trafalet utilizandu-se termoizolatia lichida.

Peretele are nevoie de o amorsa inainte de toate, iar daca a fost deja afectat de mucegai el trebuie spalat, tratat inainte de amorsa cu o solutie anti mucegai ce se lasa sa actioneze 12 ore. Termoizolatia sub forma de pasta sau lichida este partial lavabila, poate fi colorata, se poate slefui si varui ulterior aplicarii.

Izolarea peretilor interiori cu celuloza

Sistemul de izolatie cu celuloza este o solutie moderna, ecologica si performanta de izolatie termica si fonica, realizata prin injectarea sub presiune in spatial de izolat a fibrei de celuloza. Materia prima este compusa din material organic obtinut prin reciclarea hartiei, ignifugat, aditivat cu solutie antiseptica pentru prevenirea aparitiei fungilor si tratat impotriva daunatorilor (ex. rozatoare, insecte)

Conductivitatea termica a fibrelor de celuloza este de 0.037kW/mK, mai buna decat cea a izolatiilor clasice cu vata minerala sau polistiren (vata minerala din fibra de sticla: 0.044 W/mK, vata minerala bazaltica: 0.042 W/mK, polistiren expandat: 0.045W/mK).
Eficienta sistemului de izolatii cu celuloza

Proprietatile fizice ale celulozei ii permit sa ajunga in spatii sau zone inguste din jurul instalatiilor aflate in pereti, cum ar fi tevi si conductori electrici, nelasand zone de aer libere care ar putea reduce eficienta izolatiei termice. Aditional, celuloza actioneaza in distribuitia uniforma a umezelii prin cavitatile unde este folosita, prevenind acumularea ei intr-o zona si ajutand la o uscare mai rapida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *